Bu Blogda Ara

31 Ocak 2011 Pazartesi

Tunus: Kilit İsimler

Tunus’un uzun süreli lideri Zeynel Abidin Bin Ali’nin, Kuzey Afrika’yı sarsan bir başkaldırı ile devrilmesinin üzerinden bir hafta bile geçmedi ama geçiş hükümeti şekillenmeye başladı bile. Yeni seçimlerin 6-7 ay arasında yapılacağı taahhüt edildi.

Eski Nizamın Bekçileri
Bakanlar: Başkanlık koltuğunda şu anda eski meclis başkanı Fuad Mebazaa oturuyor. Sabık başkan Bin Ali’nin kontrolündeki eski hükümetin altı bakanı da, 1999’a kadar başbakanlık koltuğunda oturan ve Bin Ali’nin dostu olan Muhammed Gannuşi’nin başkanlığını yaptığı yeni birlik hükümetinde yer alıyorlar. Mebazaa ve Gannuşi, Bin Ali’nin Demokratik Anayasal Birlik’ten (RCD) istifa ettiklerini açıkladılar. Dışişleri Bakanı Kemal Morjane, İçişleri Bakanı Ahmed Friaa, Savunma Bakanı Ridha Grira ve Maliye Bakanı Ridha Chelghoum, şu anki hükümette görevleri süren güçlü isimler.

Ordu: Tunus ordusunun başındaki kurmayların Bin Ali’nin devrilmesinde kilit rol oynadıkları oldukça yaygın bir kanı. Genelkurmay Başkanı Gen Raşid Ammar’ın silahsız protestocular üzerine ateş açmayı reddetmesi ve sabık başkanın arkasından ordunun desteğini çektiğine inanılıyor. Gözlemciler, ordu komutanlarının sahnenin arkasındaki güç olduklarını ve kendi siyasi ihtiraslarına sahip olduklarını söylüyorlar.

Siyasi Partiler: Başkan Bin Ali iktidarında, birçok parti olsa da tek parti rejimi hâkimdi. Tek parti olarak nitelendirilen birlik de Sosyal Demokratlar Hareketi, Halkın Birliği Partisi, Birlikçi Demokratik Birlik, Yenilenme Hareketi (Ettajdid), Demokratik İnisiyatif Hareketi, Sosyal Liberal Parti ve İlerici Yeşil Parti’den oluşuyor.

Yeni Yüzler
Tunus tarihinde ilk defa, Başbakan Gannuşi hükümete üç muhalefet partisinden temsilcileri dahil etti. Ettajdid Partisi lideri Ahmed İbrahim, Yüksek Eğitim Bakanı ve İlerici Demokratik Parti’nin kurucusu Necib Çebbi ise yeni Kalkınma Bakanı olarak atandı. Fakat Özgürlük ve Emek Birliği’nden Mustafa Ben Cafer ise Sağlık Bakanı olarak atanmasından bir gün sonra RCD’nin hâla hükümetteki varlığını sürdürmesinden doğan öfkeli gösterilerden dolayı istifa etti. Protestolar sırasında tutuklanan muhalif blog yazarı Slim Amamou, Tunus’un yeni Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

Sürgündeki Muhalifler
Sürgündeki en önemli siyasi partiler, İngiltere’deki Nahda Hareketi (Yeniden Doğuş) ve Fransa’daki Cumhuriyet Kongresi. Ülkede ne ölçüde taban destekleri olduğu ise bilinmiyor. Yasaklı İslamcı parti Nahda’yı devlet düzenini yıkmaya çalışmak suçuyla eski rejim tarafında müebbet hapse mahkum edilen Raşid Gannuşi (Başbakan Muhammed Gannuşi’yle bir akrabalığı yok) yönetiyor. Başbakan Gannuşi, Nahda’nın liderinin af yasası yürürlüğe girmeden ülkeye dönüşünü yasakladı. Londra merkezli parti, demokrasiyi, siyasi çoğulluğu ve Batı ile diyalogu savunuyor. İslami bir anayasanın peşinde koşuyor.

Yasaklı seküler parti Cumhuriyet Kongresi ise Moncef Marzuki tarafından yönetiliyor. Marzuki, 20 yıllık Paris sürgününden sonra artık Tunus’ta. Tunus’taki siyasi partileri Bin Ali rejimiyle işbirliği yapmakla suçluyor ve önümüzdeki seçimlere girmek istediklerini belirtiyor. Başlıca söylemleri ise insan hakları, bağımsız bir yargı ve serbest seçimler…

19 Ocak 2011 tarihli yazının İngilizce aslı için: http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12214649

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder